De ce facem o electrocardiografie?
Electrocardiograma
Investigația constă într-un test simplu, de rutină, neinvaziv și nedureros care înregistrează activitatea electrică a inimii.
Rezultatul se obține imediat, fiind imprimat pe hârtie specifică ECG, dar intrepretarea acestuia se face de către medicul specialist în cadrul consultației.
Este aproape obligatoriu înaintea fiecarei consultații sau control cardiologic.
Investigația este recomandată în configurarea examenului clinic al inimii, permițând detectarea unei tulburări a ritmului sau a conducției cardiace, o hipertrofie auriculară sau ventriculară, o pericardită, o ischemie miocardică, în particular un infarct al miocardului.
ECG-ul se recomandă pacienților care acuză simptome cardiace (dureri în piept, palpitații), celor cu risc cardiovascular mediu sau înalt (sindrom metabolic, diabet zaharat sau factori de risc coronarian multipli) sau celor care se află sub tratament pentru o boală cardiovasculară.
Investigația se bazează pe înregistrarea implusurilor electrice venite de la inimă, înregistrați prin intermediul celor 12 electrozi aplicați astfel: 4 membre superioare și inferioare și 8 electrozi la nivel sternal.
Electrocardiografia astfel obținută indică ritmul inimii, starea mușchiului cardiac, și eventuale măriri ale inimii (hipertrofii cardiace).
În clinica noastră se utilizează electrocardiograful BTL-08 SD3.
În cazul în care medicul specialist consideră necesară urmărirea acestor parametrii pe o perioadă mai lungă, atunci se recomandă monitorizare holter ECG.