Holter tensiune arteriala

De ce efectuam o monitorizare cu holterul de tensiune?

Monitorizarea tensiunii arteriale (Monitorizare holter TA) este o investigație medicală ce permite înregistrarea valorilor tensiunii arteriale la intervale regulate de timp, pe o durată standard de 24 de ore, și prin care se obține un profil tensional real al pacientului.
Investigația este recomandată în cazul diagnosticării hipertensiunii sau hipotensiunii, pentru evaluarea hipertensiunii de graniță ori a tensiunii arteriale oscilante, pentru evaluarea eficienței tratamentului indicat sau în cazul suspiciunii de hipertensiune “de halat alb” (înregistrarea unor valori mai mari ale tensiunii arteriale în cabinetul medicului decât acasă, în cazul unor pacienți fără alți factori de risc cardiovascular).
Monitorizarea constă în purtarea unui dispozitiv cu manșetă (ca în imagine) și nu necesită imobilizare la pat sau spitalizare, ceea ce înseamnă că pacientul își poate, și chiar este recomandat a-și desfășura activitatea zilnică în mod obișnuit.

Se efectuează la recomandarea medicului.

Etapele investigației
• Preconsult (asistent medical/tehnician).
• Completarea foii de observație și a acordului (asistent medical/tehnician).
• Montarea dispozitivului medical. O manșetă care e conectată la un aparat cu greutatea și dimensiunile unui holter, care va fi purtat timp de 24 de ore de către pacient la brâu (asistent medical/tehnician).
• Instruirea pacientului privind utilizarea dispozitivului medical (asistent medical/tehnician).

Aparatul trebuie purtat peste o îmbrăcăminte ușoară, de preferat de bumbac (nu material sintetic). În funcție de timpul de interval setat, la recomandarea medicului, aparatul ia o tensiune arterială, prin umflarea manșetei.
Este recomandat ca în momentul respectiv să țineți brațul întins și relaxat. După luare tensiunii arteriale este recomandată reluare activității obsinuite.
• Decuplarea aparatului (în clinică) și transferarea datelor într-un computer (asistent medical/tehnician).
• Analizarea datelor, diagnostic și recomandări (medic specialist).
• Trimiterea rezultatului.
Holterul TA utilizat de medicii din clinica noastră – BTL-08 ABPM – este un dispozitiv medical ușor de utilizat, silențios, cu dimensiunile și greutarea unui walkman, care permite monitorizarea riguroasă a tensiunii arteriale.

Rezultatul astfel obținut este încadrat într-un raport ce este interpretat de medicului cardiolog și pe baza căruia se pot face apoi recomadarile aferente.

AI NEVOIE DE UN SPECIALIST?

Fă-ți acum o programare online!