Testarea la efort cardio-respiratorie

Testul de efort cardiopulmonar (CPET), denumit și test VO2 (consum de oxigen), este un tip specializat de test de efort care măsoară capacitatea dumneavoastră de efort.
Astfel, sunt obtinute masuratori privind inima si plamanii pentru a vedea raspunsul acestora la stresul efortului fizic.

De ce mi se cere să efectuez acest test?

 • pentru a determina o cauză a scurtării inexplicabile a respiratiei;
 • evaluarea capacităţii de efort fizic;
 • evaluarea riscului pentru o procedură chirurgicală planificată;
 • la persoanele cu diverse boli cardiace sau pulmonare cunoscute:
 • verificarea severitatii bolii respiratorii (cum ar fi boala pulmonara obstructiva cronica, pulmonara boli vasculare, fibroză chistică și altele);
 • pentru a stabili limita de efort fizic pentru inimă sau plămâni la persoanele care au ambele boli de inimă și plămâni;
 • ajută la stabilirea rezistentei din cadrul unui program de reabilitare;
 • stabilirea răspunsului la tratamente.

Contraindicatii testare: stări musculo-scheletice care împiedică o persoană de a pedala o bicicletă staționară, o boală medicală acută sau prost controlată, un atac de cord recent (în 30 de zile), niveluri extrem de scăzute de oxigen, hipertensiune arterială severă. ritm cardiac necontrolat sau probleme de ritm cardiac.

Cum mă pregătesc pentru testare?

 • purtați îmbrăcăminte confortabilă în care să vă puteți antrena, inclusiv pantofi sport cu care poți merge/a alerga sau cu bicicleta:
 • nu faceți exerciții fizice în ziua testului.
 • mănâncă ușor în ziua testului. Nu mâncați 3-4 ore (sau mai multe) înainte de test.
 • evitați consumul de cofeină în ziua testului.
 • nu fumați sau vaporizați în ziua testului.
 • aduceţi cu dumneavoastră o listă cu medicamentele dumneavoastră.

La ce mă pot aștepta în timpul testării?

Vi se va efectua o fișa medicală ( date antroprometrice, masurarea tensiunii arteriale, saturatiei oxigen in sange etc). Poate fi solicitat un consult cardiologic anterior.

Testarea va începe cu funcția pulmonară, numitul test (PFT), inclusiv spirometrie.

Apoi vă pregătiți pentru partea de exerciții a testului.

Personalul va efectua montajul necesar pentru a putea urmări inima și respirația în timpul exercițiilor fizice.
Veți avea montați pe piept electrozi ECG. Pe partea superioară va fi plasată o manșetă pentru tensiunea arterială braţ. Veți purta un pulsoximetru (măsoară saturația de oxigen în sânge) pe deget. Veți avea un muștiuc care este legată de cap în timpul testării și veți respira printr-un debitmetru cu tub atașat. Acesta este un dispozitiv care măsoară cât de adânc și de repede respiri.
În acest timp medicul va supraveghea, prin intermediul celor 2 ecrane, testul dumneavoastră de pe bicicleta staționară pentru exerciții fizice. Apoi vi se va da instrucțiuni bazate pe exercițiul pe care îl veți efectua.
Pentru primele 2-3 minute se colectează informații în timp ce ești în repaus.
În acest moment, veți fi instruit să nu vorbiți pentru restul testului, deoarece acest lucru poate interfera cu informatiile colectate. Personalul vă va spune cum să faceți semnul dacă aveți o problemă sau trebuie să întrerupeți testarea.

În continuare va începe o încălzire. Aceasta este o plimbare pe bicicletă (fără rezistență pe

pedalele). După o încălzire de 2-3 minute, veți pedala la un ritm mai rapid. Pe bicicletă, rezistența la pedalare va fi a crescut, făcându-vă mai greu să vă mențineți ritmul adecvat.

Scopul este ca exercițiul să devină progresiv mai greu până în punctul în care nu mai poți continua, perioadă care durează în general 8-12 minute.

Este important să depuneți tot efortul!
Personalul care vă supraveghează testul vă va încuraja sau explica ce să faceți. Când nu mai puteți continua din cauza epuizării, testul s-a încheiat, dar o vei continua să pedalezi încet ca parte a unei perioade de revenire. Ulteior echipamentele vor fi îndepărtate.
Este posibil să fiți monitorizat pentru o perioadă scurtă de timp după acest exercițiu.
În timpul testului, informațiile privind răspunsurile inimii și plămânilor la efort sunt colectate continuu la 20-30 intervale de secunde. Astfel, există cantități mari de date și aceste analize necesită timp pentru medic.

Medici

AI NEVOIE DE UN SPECIALIST?

Fă-ți acum o programare online!