Terapia Cognitiv-Comportamentală

Premize

Se constată în ultimii ani o creștere a numărului persoanelor afectate de dificultăți în a menține un somn odihnitor întreagă noapte.

Lipsa prelungită de somn sau un somnul neodihnitor pot duce la creșterea riscului de a dezvolta probleme de sănătate, tulburări afective și tulburări psihiatrice.

Tulburările de somn pot afecta copiii, adulții și persoanele în vârstă deopotrivă.

Tulburările de somn pediatrice

Au o prevalență crescută și un impact puternic asupra dezvoltării ulterioare a acestora.

Acestea pot persista, dacă nu sunt abordate corespunzător, până în viață adultă.

 

Aceste tulburări de somn pot avea consecințe negative precum stresul familial, temperamentul dificil, probleme psihopatologice și de comportament.

Vestea bună este că tratamentul direcționat corect poate îmbunătăți considerabil toate funcțiile afectate (Sadeh, 2005).

Tulburările de somn la vârstnici

O altă categorie afectată de problemele legate de somn este reprezentată de populația în vârstă.

Odată cu înaintarea în vârstă, cresc și riscurile de apariție ale tulburărilor de somn datorită:

modificărilor ritmului circadian (ritm somn-veghe);

creșterea numărului de medicamente folosite;

creșterea riscului de îmbolnăvire și altor probleme de natură medicală;

modificărilor în stilul de viață (plecarea copiilor de acasă, decesul unui partener, mutarea într-un azil, etc).

Toate aceste schimbări și procesul de adaptare pe care îl angrenează pot afecta cantitatea și calitatea somnului.

În acest articol ne vom concentra atenția pe una dintre cele mai comune tulburări de somn:insomnia, mai specific, pe formele de tratament nonmedicamentos.

Insomnia

Este o formă majoră de tulburare a somnului care se asociază cu reducerea semnificativă a calității vieții și cu un risc crescut de îmbolnăvire.

Se poate manifesta fie ca o tulburare primară, fie ca o consecință apărută în urma unei probleme medicale sau de altă natură (trăirea doliului, tulburare anxioasă, tulburare depresivă, o traumă, s.a).

Atunci când tulburarea de somn apare în urmă unei probleme deja existente atunci complică managementul bolii.

În unele cazuri, tulburările de somn sunt întreținute de cauze de ordin somatic și psihic și pot fi de lungă durată. Aici intră rolul psihoterapeutului în tratarea tulburărilor de somn.

Insomnia afectează calitatea și durată somnului prin două mecanisme primare:

Insomnie de adormire cu dificultatea de a adormi atunci când unui individ i se face somn;

Insomnia de trezire. Dificultatea de a menține somnul pentru o perioadă de câteva ore, ducând la trezire matinală însoțită de oboseală și imposibilitatea de a mai adormi.

Poate fi declanșată de:

tulburări somatice, organice precum problemele respiratorii, cardiace, endocrine, metabolice;

tulburări psihice: stres, evenimente traumatice, depresie, anxietate, afecțiuni psihiatrice, s.a.

De cele mai multe ori aceste posibile cauze, somatice și psihice, se întrepătrund și intră într-o relație de interdependență, întreținându-se reciproc.

În prima fază este necesar consult somnolog

consult de specialitate;

investigații și pentru a exclude sau a rezolva cauzele de ordin somatic;

consilierea medicală pe parcursul întregului proces de vindecare.

În timp ce medicația este folosită în mod tradițional pentru a trata insomnia, numeroase studii arată că tratamentul psihoterapeutic comportamental poate fi mult mai benefic și este recomandat ca o prima opțiune de tratament.

În anumite cazuri, ambele variante, medicamentos și psihologic, sunt indicate.

Cea mai eficientă formă de terapie în tratarea insomniei este terapia cognitiv-comportamentală.

Partea cognitivă

Vizează prejudecățile, credințele și expectațiile nerealiste despre somn, cum că organismul meu are nevoie de 8 ore de somn pe noapte.

Componenta comportamentală

Vizează modificarea obiceiurilor legate de somn prin îmbinarea terapiei de restricție a somnului și controlul stimulilor, tehnicile de relaxare și însușirea practicilor de igiena a somnului.

Terapia prin controlul stimulilor

Are la bază prezumția că insomnia poate fi rezultatul unei condiționări clasice dezadaptative (vezi experimentul “Câinele  lui Pavlov”). De aceea, pacienții sunt intruiți să folosească patul doar pentru somn și NU pentru alte activități precum uitatul la TV sau cititul.

Terapia prin tehnici de restricționare a somnului

Urmărește să limiteze timpul petrecut în pat, la nu mai mult de 15 -20 de minute peste timpul petrecut dormind, în fiecare noapte. Pe măsură ce calitatea somnului se îmbunătățește, timpul petrecut în pat în afară orelor de somn va crește în mod treptat.

Tehnicile de relaxare

Sunt metode foarte eficiente pentru a ajuta corpul și mintea să se detensioneze, diminuând tensiunea și anxietatatea care îl pot ține treaz pe pacient. Aceste metode pot fi folosite oricând în timpul zilei dar și în pat înainte de a adormire și implică deprinderea controlului asupra gândurilor și asupra corpului. Printre acestea se număra tehnicile de relaxare musculară progresivă, metodă de relaxare Schultz, imageria dirijată și hipnoterapia.

Practicile de igienă a somnului

Il pot ajuta de pacient să își însușească strategii benefice care îi pot face somnul mai plăcut: un loc întunecat, cu cât mai puține zgomote, răcoros, o saltea confortabilă, etc. De asemenea implică și obiceiurile și activitățile practicate în timpul zilei: exercițiile fizice regulate, evitarea substanțelor excitante precum cofeină, nicotină la ore târzii, etc.

Terapia Cognitiv Comportamentală Insomnie

Așa cum este mai nou numită această formă de tratament a insomniei, este o abordare complexă, ce cuprinde multe metode și tehnici eficiente de tratament, cu efecte de lungă durată.

Pentru pacient, a intra într-un proces terapeutic de acest fel implică timp, răbdare și angajament. Procesul terapeutic nu este unul liniar, uneori recăderile fiind necesare pentru atingerea succesului pe termen lung.

psihoterapeut Lore Proţi

 

Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui articol apartin in totalitate www.somnolog.ro. Reproducerea, traducerea si utilizarea informatiilor publicate este permisa numai cu indicarea sursei (adresa website-lui) sau pentru uz strict personal. 2018-01-31