De obicei, când pacientul se gândește la tratamentul apneei de somn, acesta nu se duce cu gândul la medicul ORL dar aceasta paradigmă trebuie schimbată.
Apneea de somn, ce are componenta obstructivă, este de multe ori cauzată de o îngustarea culoarului respirator, ce durează minim 10 secunde. Aceste evenimente respiratorii se succed de numeroase ori pe parcursul nopții.
Putem spune astfel, că pacienții ce suferă de apnee în somn, chiar se opresc din respirat în timp ce dorm.
Toate aceste pauze, cel mai frecvent dese și constante, de peste 5 evenimente respiratorii pe ora de somn, duc la scăderea oxigenării sanguine.
Apneea întrerupe și ciclurile de somn și astfel persoanele ce suferă de această boală se trezesc obosite deși dorm suficient, uneori chiar în exces, și au risc crescut de accidente și boli cardiovasculare.
Cu ce te poate ajuta medicul ORL?
Un prim aspect este stabilirea unor eventualelor cauze obstructive ce determină apariția acestei boli.
Alături de obezitate și factorul genetic, problemele ORL sunt principalele cauze ce determină sindromul de apnee în somn.
Medicul ORL poate recomanda diverse manevre chirurgicale cu ajutorul cărora căile respiratorii sunt recalibrate.
În unele cazuri, la care cauza bolii este exclusiv de cauză ORL, aceste intervenții pot chiar înlătura nevoia terapiei CPAP ( terapia de bază a formelor moderate și severe de apnee în somn).
În cadrul examenului ORL
Se vor efectua investigații specifice pentru a vizualiza căile respiratorii și astfel se va stabili dacă există obstrucții și la ce nivel sunt situate.
Vom examina pasajul nazal, sinusurile, faringele, lueta, palatul moale, amigdalele palatine, cavuum, baza de limbă și laringele și vom putea stabili din ce cauză nu este eficientă respirația.
Intervenții ce vă pot fi recomandate:
- septul nazal deviat se recomandă septoplastie
• cornetele nazale mărite de volum pot fi reduse cu ajutorul radiofrecvenței.
Aceasta este o procedură simplă și minim invazivă, lipsită de riscuri, ce elimină țesutul în exces cu ajutorul curentului electric.
• polipi nazali vor putea fi eliminați cu ajutorul chirurgiei endoscopice rinosinusale.
• obstrucția la nivelul luetei sau palatului moale se poate intervine prin uvulopalatoplastie
• vegetațiile adenoide sau amigdalele mărite de volum pot fi ablate chirurgicale.
Fiind medic ORL și cu atestat de Somnologie vă pot efectua atât diagnosticul, stabili eventualele cauze ORL și vă pot prescrie terapia CPAP.
Somnolog la ORL
- consult somnologie
- aplicare chestionare specifice
- examinare ORL
Drepturile de autor asupra întregului conținut al acestui articol aparțin în totalitate www.somnolog.ro. Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate este permisă numai cu indicarea sursei (adresa website-lui) sau pentru uz strict personal. 2018-01-31